Pardubice 17. listopadu 400 739 593 111 , 730 117 883

Holice 466 531 171 , 739 593 114

Květinářství Globus Pardubice466 924 098 , 739 593 116

Kategorie

Letněním pokojovek

Nastal ten správný čas k otevření tématu: ,,letnění pokojových rostlin”. Je totiž to správné období, které je dáno od půli května, optimálně během června, kdy je potřeba dát naše chlouby domácnosti ven na slunce. Květiny pomalu nasají sluneční paprsky, nadýchají se čerstvého vzduchu a přijmou měkkou dešťovou vodu, která jim zároveň smyje prach z jejich listů.

Letnění pokojových rostlin by se mělo dělat kvůli tomu, že rostliny původně pocházejí z míst, kde rostly venku, takže je celkem logické, že se jim pobyt na čerstvém vzduchu líbí. V prvé řadě je ale potřeba vybrat rostliny, které přesun ven snesou. Obecně s přesunem pod širé nebe počkejte do doby, než pominou ranní mrazíky. Teplomilné rostliny však nikdy neumisťujte rovnou na přímé slunce, takže ideálně když už vybíráte místo na balkoně, zahradě či terase vycházejte dle typu rostlin.

Které rostliny je tedy vhodné přemístit ven a které naopak nepřipadají v úvahu?

Slunečním paprskům můžete vystavit třeba kaktusy a sukulenty, olivovníky, juky, citrusy, agáve, rozmarýny ale také oleandry, palmy a aloe vera. Polostín ocení zelenec, fikus, vánoční kaktus, ibišek nebo také orchidej a voděnka. Do úplného stínu můžete umístit kapradiny, bramboříky, břečťany a azalky. Nesmíme zapomenout ani na převislé květiny, které zkuste zavěsit do koruny stromu, kde budou mít perfektní podmínky.

Venku rostliny tvoří silnější, kompaktnější výhony s velkým množstvím listů, které získají díky většímu množství světla sytě zelenou barvu. Hrozbou, která číhá při letnění pokojovek je v prvé řadě počasí, protože by rostliny neměly být vystaveny velkým lijákům a silnému větru. Další hrozbou jsou škůdci, proti kterým musíte ihned velmi tvrdě zasáhnout např. pomocí postřiků. Nezapomeňte tedy květiny důkladně zkontrolovat a odhalit případné škůdce jako jsou mšice, molice, svilušky, ale také slimáky.

Při letnění nesmíte zapomenout na velmi důležitou věc a tou je vláha. Pokud jste tedy byli zvyklí zalévat například jednou za týden, tak nyní budete muset zalévat mnohem častěji, někdy i několikrát denně.

A kdy pokojovky umístit zase zpět do interiéru? Nejlépe až koncem září, kdy začínají teploty opět rychle klesat. Návrat do interiéru není pro rostliny jednoduchou záležitostí. Někdy je to pro ně pořádný šok, takže s návratem buďte značně opatrní.

© Copyright 2020 BL květinka